Sportrevalidatie

Heb je een sportblessure? Zoek je begeleiding op maat om je sportprestaties te verbeteren? Of wil je weten hoe je overbelasting voorkomt? Een sportkinesitherapeut is jouw deskundige!

Wat is sportkinesitherapie?

Sportkine is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op recreatieve en professionele sporters. Enerzijds wordt er gefocust op het behandelen van
sportblessures en anderzijds op het voorkomen ervan. En om je lichaam in top-conditie te krijgen afgesteld op jouw niveau!

Een sportkinesist begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en weet perfect waarom en hoe je geblesseerd raakte. Bij het opstellen van een revalidatieplan wordt steeds naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden gekeken. Zo word je tijdens je herstel altijd vakkundig begeleid.

Wil je jouw sportieve doelen zo snel mogelijk halen zonder jezelf daarbij voorbij te lopen? Ook dan kan je bij een sportkinesist terecht. Deskundige begeleiding van de sportkinesist kan letsels door overbelasting voorkomen en zorgt voor een trainingsplan op maat.

Wat doet een sportkinesist?

Een sportkinesist focust o.a. op:

Revalidatie

Heb je een specifieke sportblessure? Of een letsel aan je spieren, gewrichten of pezen? Een sportkinesist kan je uitstekend begeleiden tijdens het revalideren. Je kan zowel met acute blessures zoals spierscheuren, als met chronische blessures of peesontstekingen bij de sportkinesist terecht.

Opnieuw gaan sporten

Ben je na een blessure helemaal klaar om het sporten te hervatten? Dan laat je je best begeleiden door een sportkinesitherapeut. Samen onderzoeken jullie jouw mogelijkheden. Dankzij een persoonlijk trainingsplan sta je in een mum van tijd terug op het sportveld, zonder risico’s op overbelasting.

Verbeteren sportprestaties

Wil je graag groeien als sporter? Tijdens een personal training wordt gewerkt aan jouw houding, conditie, enz. Dankzij het individuele programma op jouw maat word je sterker, soepeler en sneller. Het resultaat? Structureel betere sportprestaties.

Sporttaping

Taping kan gebruikt worden bij verschillende problemen. Zo is er de klassieke niet-elastische tape die als doel heeft om bepaalde bewegingsmogelijkheden te beperken, bijv. ter bescherming van de lichaamsstructuren na een voetverstuiking. Verder is er ook elastische tape die de spieren en gewrichten ondersteunt. De tape verlicht de pijn, ondersteunt de gewrichten en verbetert de spierfuncties.

Sportmassage

Je kan ook bij de kinesitherapeut terecht voor een stevige sportmassage. Via verschillende massagetechnieken wordt de spierconditie verbeterd en het spierherstel bevorderd. Een sportmassage zorgt daarnaast ook voor een betere doorbloeding zodat afvalstoffen uit de spieren afgevoerd worden.

Werkwijze sportkinesist

Bij een bezoek aan de sportkinesist vindt meestal eerst een onderzoek plaats waarbij je klachten en mogelijkheden aan het licht worden gebracht. Op basis daarvan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Samen met jou zoekt de sportkinesist naar de perfecte begeleiding.

De behandeling kan bestaan uit specifieke oefeningen, myofasciale therapie, revalidatie, blessurepreventie, voedingsadvies, enz. Steeds helemaal afgestemd op jou, zodat je optimaal ondersteund kan worden.

Voor wie?

Een sportkinesist is er voor jong en oud, van amateursporters tot professionele atleten. Ook wanneer je geen sporter bent maar je bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen of conditie wil opkrikken, kan je bij een sportkinesitherapeut terecht.

Enkele veelvoorkomende klachten die tijdens sportkinesitherapie kunnen verholpen worden, zijn:

  • Spier- en gewrichtspijn
  • Peesontsteking
  • Blessures aan o.a. de meniscus en kruisbanden
  • Frozen shoulder
  • Tenniselleboog
  • Gescheurde spier
  • ….
  • Sportkine focust zich op sporters met een sportletsel of orthopedische klacht. Hierdoor komen voornamelijk personen met lichte spierproblemen, contracturen, scheuren en voor revalidatie van de kruisband, meniscus of het kraakbeen bij de sportkinesist terecht.

Uiteraard worden ook niet-sporters met een orthopedisch probleem geadviseerd en behandeld.

Waarvoor kan u bij ons terecht?

In onze groepspraktijk kan u terecht voor verschillende diensten:

FAQ

de meestgestelde vragen

Ook tussen manuele therapie en chiropraxie vind je verschillende gelijkenissen. Beide therapievormen werken tijdens de behandelingen enkel met hun handen en willen je pijnklachten verminderen. Het grootste verschil zit hem in de behandeltechnieken. Waar een chiropractor of “kraker” voornamelijk korte en snelle correcties uitvoert, maakt een manueel therapeut in eerste instantie gebruik van drukcorrecties. Een manueel therapeut zal ook eerder werken vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut.

Het ereloon voor een osteopathische behandeling bedraagt 68 euro. De meeste mutualiteiten voorzien een tegemoetkoming van 10 euro per consult, en dit voor 5 behandelingen per jaar. Om deze terugbetaling te bekomen krijgt u van ons na elke behandeling een attest. De afrekening van het ereloon gebeurt na elke behandeling. Voor de wijze van betaling kan u kiezen tussen cash of via bancontact. Wij geven geen overschrijvingen mee.

U kan betalen via bancontact of contant aan het einde van de behandeling.
Uw eerste behandeling, wat brengt u mee? • Uw identiteitskaart • Voorschrift van huisarts/specialist (voor osteopathie is een voorschrift niet noodzakelijk) • Klever van de mutualiteit • Eventueel medische beeldvorming of verslag ervan (CT scan, MRI, RX, echo…)
Onze therapeuten zijn NIET geconventioneerd. De vastgelegde RIZIV tavrieven worden dus niet toegepast. Uitzonderingen zijn terug te vinden op de website van het RIZIV (www.riziv.fgov.be). Tijd en kwaliteit hebben hun prijs! Gespecialiseerde zorg heeft daarom een hogere kostprijs. We zijn om deze redenen genoodzaakt om aan niet-conventietarieven te werken. Concreet betekent dit dat het ziekenfonds niet alle kosten van gespecialiseerde zorg vergoedt. Wij hanteren tarieven die eerlijk en redelijk zijn voor de zorg, kwaliteit en kennis die wij aanbieden aan onze patiënten. Hebt u graag meer info hierover? Vraag het ons!

De vraag naar gespecialiseerde zorg is zeer groot. Onze praktijk heeft daardoor een zeer drukke agenda. Een aantal patiënten komen noodgedwongen op een wachtlijst. Mogen wij u daarom dringend vragen om gemaakte afspraken zeker na te komen? Bent u verhinderd? Geen probleem, wanneer u ons tijdig ( ten laatste 24 uur op voorhand ) verwittigt. Wij zijn dan in de mogelijkheid om patiënten die op de wachtlijst staan verder te helpen. Bij het niet of laattijdig verwittigen kunnen wij u geen nieuwe afspraak op korte termijn garanderen. Bovendien laat de wet ons toe om een vergoeding aan te rekenen voor een gemiste afspraak. Om behandelingen in alle rust te laten verlopen, zijn wij slechts beperkt telefonisch bereikbaar. . Laat daarom steeds je naam en telefoonnummer achter zodat we u zo snel mogelijk kunnen terugbellen. Alle behandelingen gebeuren steeds op afspraak. U kan ook per e-mail een afspraak maken: info@marcvos.be. Wij contacteren u dan voor een nieuwe afspraak. Dank voor uw begrip!

‘D.O.’ betekent ‘Diploma in Osteopathy’. Na het succesvol beëindigen van de opleiding en het schrijven van een thesis kan men de graad ‘D.O’. behalen. ‘D.O.’ staat garant voor een goed, degelijk opgeleid osteopaat. In België kan helaas iedereen zich tot osteopaat kronen. Wil je een echte osteopaat raadplegen? Kijk dan steeds naar de afkorting achter de titel (Osteopathie D.O.).